Яйцето на змеицата

Мегалитни „Яйце на змеицата“, олтарна маса и слънчева врата

Единственото документирано до сега мегалитно „яйце“ на територията на България, се намира недалеч от с. Свежен. Голям скален къс е оформен подобно на яйце и е поставен върху специално направен улей в слабо наклонени на юг грунтови скали. До него водят изсечени в скалата стъпала, вече доста ерозирали. Мегалитът е добре запазен. Самото място няма наименование. Назован е „Яйцето на змеицата“ от изследователския екип заради наименованията на съседните хълмове – връх Змейовец и връх Самодивец – имена на фантастични същества, дошли от дълбоката древност и останали в топонимия и в българския фолклор.

Върху грунтовите скали, малко по-ниско от „Яйцето на змеицата“, още един огромен продълговат овален камък съзнателно е закрепен на мястото си, наподобяващ олтарна маса. Мегалитната конструкция приличащ огромна олтарна маса. Съхранен е и мегалит, наподобяващ врата.

До „Яйцето на змеицата“ се стига по древен път, на места прекрасно съхранен. Отклонението, за да се стъпи на древния път, се намира вляво между втория и третия километър на асфалтовия път от с. Бабек към с. Свежен. Възвишението с мегалитите е на около 1 км след отклонението. Фактът, че мегалитното „яйце“ е до пътя показва, че почит са отдавали не само хората от района, а и пътуващите от изток на запад и обратно по древния подбалкански път. От височината, на която е разположено мегалитното „яйце“ и олтарния камък, се открива хоризонт на изток.

За древните хора от космическото яйце се ражда животът. Вероятно мегалитната маса е мястото за поставяне на дарове – цветя, питки, плодове – за славене на Слънцебога и Богинята земя. Можем да предполагаме, че при мегалитното „яйце“ са извършвани обреди в дните на зимното слънцестоене или пролетното равноденствие, когато слънцето, славено като бог, е все по-дълго на небосклона и цялата природа се ражда за нов живот. Огряваната и затопляна от слънчевите лъчи земя, почитана като Велика богиня, е осмисляно като безгранична обич, вдъхвана от златокрилия подобен на змей Ерос.

GPS координати N 42 28 49.9, E 25 02 45.8, надморска височина 755 м

Разгледайте още снимки от обекта – ТУК.